Helsingin kaupunginteatteri avasi ovensa kaksi vuotta kestäneen remontin jälkeen elokuussa. Kesällä 2015 aloitettiin todella mittava peruskorjaus, jossa tätä vuonna 1967 valmistunutta rakennusta uudistettiin vanhaa kunnioittaen Museoviraston ja Helsingin kaupungin tarkkojen ohjeiden mukaan. Teatterirakennus puistoalueineen on arkkitehti Timo Penttilän 27-vuotiaana suunnittelema kokonaisuus, josta tuli läpimurto hänen pitkällä urallaan.
Helsingin kaupunginteatteri pääsi nyt viettämään 50-vuotisjuhliaan takaisin uudistettuun, upeaan rakennukseen ja kaikki ympäri pääkaupunkia hajautetut toiminnot ovat taas yhdessä osoitteessa. Itseäni harmittaa etten ehtinyt teatterin esittelytilaisuuteen elokuussa lomakiireiltäni. Onneksi nyt lokakuussa tarjoutui yhden tapahtuman tiimoilta mahdollisuus kurkistaa sisälle tähän huikeaan rakennukseen edes pintapuolisesti. Ja minä olin myyty!
Helsingin kaupunginteatterin suunnittelua 1964.
Vasemmalta Jukka Siivola, Pekka Salminen ja Timo Penttilä.
Vasemmalta Jukka Siivola, Pekka Salminen ja Timo Penttilä.
Timo Penttilän teatterirakennus on viehättänyt minua jo lapsesta saakka. En muista mitä näytelmää tai musikaalia olen päässyt teatterissa ensimmäiseksi katsomaan mutta sen muistan, että teatteri hohti ihanan valkoisena ja hienona puiston keskellä. Teatteriin meno tuntui juhlalliselta ja sinne myös pukeuduttiin juhlamekkoon ja lakeerikenkiin.
Teatterin nyt jo ajan hieman tummentamasta keraamisesta julkisivusta irrotettiin julkisivuremontissa jokainen laatta kunnostettavaksi. Pääosa alkuperäisistä keramiikkalaatoista voitiin säilyttää mutta vuoden 1989 laajennuksen laatoitus uusittiin kokonaan. Kunnostettavia ja laajennusosia varten valmistettiin alkuperäisten mukaiset keramiikkasauvat ja -laatat Pentikin Posion tehtaalla.
Remontin yhteydessä löytyi 60-luvun rakennuksille tyypillistä ikävää ja todella myrkyllistäkin asbestia, joka on nyt puhdistettu pois talosta. Myös talon iv-tekniikka uudistettiin vastaamaan nykypäivän haasteisiin teatteritalossa.
Kari Juva, veistos Thalia ja Pegasos 1970
Teatterin peruskorjaus on toteutettu niin hienovaraisesti ettei sitä huomaa edes tehdyksi. Juuri ennen peruskorjauksen alkamista kaupunginmuseo määräsi Toikoinrannassa sijaitsevan rakennuksen yleisön ja henkilökunnan tilat suojeltaviksi. LPR Arkkitehdit Oy on tehnyt huikeaa työtä ja onnistunut mielestäni täydellisesti säilyttämään rakennusajan arkkitehtuurin tiloissa vaikka niitä on uudistettukin esimerkiksi tekniikaltaan.
Kuva LPR Arkkitehdit Oy, kotisivut
Valtava työmäärä tässä rakennuksessa on tehty kahden vuoden aikana ja enimmillään siellä oli yli 300 henkilöä töissä. Muistan lukeneeni jostain, että peruskorjauksen kustannukset olivat 67 miljoonan euroa. Katsomossa olevat 917 penkkiä saivat ylleen uuden verhoilun ja myös uuden värin. Valitettavasti omalla vierailullani en itse teatterisalin puolelle päässyt kurkistamaan mutta oheisesta kuvasta näkyy miten upeaa jälkeä LPR Arkkitehdit ovat tehneet myös sisustuksen kanssa!
Helsingin kaupunginmuseo, valokuvaaja Bonin Volker von 1980
Teatterirakennuksen peruskorjauksen ohella näyttämötekniikka sekä valo- ja äänijärjestelmät on uudistettu. Teatteri yltää tekniseltä varustukseltaan New Yorkin Broadwayn tai Lontoon West Endin tasolle. Näyttämömekaniikasta ovat vastanneet englantilaiset suunnittelijat, jotka ovat olleet myös tekemässä Sydneyn oopperataloa.
Valitettavasti lämpiöiden ja aulojen kalusteet eivät ole enää niitä alkuperäisiä sisustusarkkitehti Maija Ruoslahden Helsingin kaupunginteatteriin suunnittelemia. Kalusteet on vaihdettu uusiin 2000-luvulla. Alkuperäiset kiinteät tuoli-pöytäryhmät olivat messinkiä, mustaa nahkaa ja marmoria. Samoihin aikoihin myös ikkunan eteen on sijoitettu tarjoilutiski. Todella sääli, että kalusteet on korvattu nyt kromirunkoisilla kalusteilla. Teatterin alkuperäiset ikkunapuitteet on verhottu pronssilla ja eloksoidulla alumiinilla.
Ala-aulassa oli käyntini aikana esillä upeaa teatteripuvustoa. joka tuota värikästä syysluontoa vasten näytti vieläkin kauniimmalta. Jos olisin elokuussa ehtinyt avajaiskierrokselle mukaan olisin nähnyt myös puvustamon aarteita sekä työtiloja ja päässyt kurkistamaan myös kulissien taakse. Ehkä myös seisomaan suurella näyttämöllä. Toivotaan, että Helsingin kaupunginteatteri järjestää vaikka yleisökierroksia jossain vaiheessa.
Poistuessani tilaisuudesta katsoin vielä kerran teatteritaloa. Se näytti upealta syysauringossa!
"Yleisilme oli Frank Lloyd Wrightin arkkitehtuurinäkemyksen ja maisema-arkkitehtuurin modernismin inspiroima - tavoitteena oli nurmikolta kohoava rakennus, joka sijoittuu puistopuiden lomaan muodostaen vaakalinjoineen kontrastin puiden runkojen vertikaaleille." Kati Jalonen ja Mona Schalin, Helsingin kaupunginteatteri, Rakennushistorian selvitys ja inventoin 10.2.2013
Kävin katsomassa taloa heti sen avauduttua ja upea oli! Haluan ehdottomasti nähdä Myrskyluodon Maijan. Kauniita kuvia olet ottanut taas.
VastaaPoistaMaikki
Aina kiva nähdä noita kuvia vanhoilta ajoilta. Hienolta näyttää uudistukset.
VastaaPoistaMukavaa iltaa Marjo!
Kiitos Outi :) Teatteri näyttää todella upealta niin ulkoa kuin sisältäkin joten nyt vain sitten nauttimaan teatteri- ja musikaalielämyksistä. Mukavaa iltaa Outi!
PoistaHieno oli teatteri, vaikka näennäisesti samanlainen kuin ennenkin. Samalla viikolla pääsin mielenkiintoiseen remonttikeskusteluun eräissä juhlissa Kaupunginteatterin juuri eläkkeelle jääneen teknisen johtajan kanssa.
VastaaPoistaTuo keskustelu oli varmasti mielenkiintoinen! Ihan varmasti on remntissa tullut myös yllätyksiä ja saanut pähkäillä jotain asioita työmaalla. Saat referoida mulle joskus mitä juttelitte... ;)
PoistaToivottavasti pääsen pian vierailemaan tuolla. Ensimmäinen kappale taisi olla Katto Kassinen, silloin tuhat vuotta sitten :D. Mainiota torstaipäivän jatkoa sinulle Marjo <3.
VastaaPoistaKyllä sinä Sari pääset :) Keväällä on tulossa paljon kivoja näytelmiä myös.
PoistaMukavaa loppuviikkoa sinulle ihanuus.
On upea. Olisikin ihana päästä pitkästä aikaa teatterriin..
VastaaPoistaKyllä :) Teatterin tarjonta on laaja ja odotan sinne jotain hyvää musikaalia myös koska ne vievät mukanaan.
PoistaOlin katsomassa Myrskyluodon Maijaa heti kun teatteri avattiin. Näytelmä hyvä ja teatteri kiilsi kuin uutena. Arvostan, että säilyttivät vanhan ilmeen. Mene ihmeessä katsomaan Maijaa koska se oli elämys. Terkuin Maikki
VastaaPoistaKiva kuulla Maikki, että Myrskyluodon Maija oli hyvä. Muutama tuttuni on sen nähnyt ja myös kehunut. Täytyy yrittää saada liput sinne.
PoistaHienolta näyttää. Olisi upea paikka valokuvata potretteja tai jotakin omalaatuista kuvaa tuolla.
VastaaPoistaKiitos Piiku☺ Mietin ihan samaa, että tässä valossa saisi hyviä kuvia otettua. Hauskaa päivää!
PoistaHienoja kuvia hienosta rakennuksesta. Todella tarkkoja nuo sinun muistot. Upea valo. Ihania nuo teatteriasut.
VastaaPoistaKiitos Marja☺ Minulla on melko tarkka muistit ja sieltä erityisesti nousee tiettyjä juttuja vielä voimakkaammin pinnalle. Taidan myös hahmottaa/muistaa asioita tilojen/paikkojen/visuaalisten seikkojen pohjalta.
PoistaVau, miten upea! Tuolla pitää kyllä päästä käymään! Älyttömän kaunis valo näissä kuvissa!
VastaaPoistaKiitos Minnea :) Kuvauspäivänä oli upea valo aamulla ja aurinko paistoi. Olosuhteet olivat kohdillaan valon suhteen ja onhan tuo teatterin aulatila sellainen, että siinä tuota luonnonvaloa on aina paljon.
Poista