Botticelli, Venuksen syntymä n.1485 / Milon Venus 130-100 eaa. /
Tiia Tala, tatuointi: JP Wikman 2012 ja 2015
Tarvaspäässä avautui 14.syyskuuta äärimmäisen mielenkiintoinen valokuvanäyttely Tatuoidut taideteokset. Mediataiteilija Harri Larjosto ja Gallen-Kallelan museo etsivät parin vuoden ajan henkilöitä, joiden ihoon on tatuoitu taideteoksen pohjalta kuva tai kuvia. Kesällä 2015 heinäkuun 4. järjestettiin Tarvaspään museolla projektin aloituksen teemapäivä. Tatuointi iholla voisi siis olla suora jäljennös alkuperäisestä tai mukaelma osin/kokonaan jonkun tunnetun taiteilijan teoksesta.
Kuluneen kahden vuoden aikana Larjosto valokuvasi ja haastatteli 100 ihmistä, joiden ihoa koristaa tunnettu taideteos. Gallen-Kallelan valokuvanäyttelyyn päätyi 52 valokuvaa. Näyttelyn yhteydessä myydään myös valokuvakirjaa, jossa kaikki haastatellut kuvineen ovat mukana. Kuva ihollani -kirjan on kustantanut Maanhenki.
Akseli Gallen-Kallela, Sammon puolustus 1896 /
Jarmo Koskela, tatuointi: Mosse Hirvonen, Pitbull Tattoo Oulu 2012-13
Moni varmasti miettii näyttelyssä miksi joku haluaa siirtää ihoonsa vaikka Hugo Simbergin taulun Kuoleman puutarha tai Ferdinard von Wrightin legendaarisen Taistelevat metsot? Ovatko nämä henkilöt kenties taiteenkeräilijöitä, taidefriikkejä ja muuten vain erikoisuutta tavoittelevia henkilöitä?
"Ihmisillä on yllättävän vakavia perusteita sille, miksi kantaa jotain kuvaa,
taidetta ihollaan läpi elämän," toteaa Larjosto.
Suvi Leppänen, tatuoinnit: Toni Raita Other Side Tattoo (Louhi) 2006,
Juha Mustonen Custom X Tattoo 2007-2016
Akseli Gallen-Kallela, Lemminkäisen kosto 1897
Yllättävintä näyttelyssä on se miten paljon me suomalaiset rakastamme Akseli Gallen-Kallelan teoksia. Sammon puolustus nimiseen tauluun Gallen-Kallela maalasi 1894 Kalevan sammon ryöstötilannetta, jossa rohkea Väinämöinen miehiensä kanssa puolustaa Pohjolasta ryöstettyä Sampoa Louhen emäntää ja hänen miehiään vastaan. Louhi edustaa Kalevalassa kaikkea pahaa ja hän pystyy muotoaan muuttamalla vaikeuttamaan muiden elämää.
Alunperin Gallen-Kallela maalasi taideteoksen yksityishenkilölle, joka palautti sen taiteilijalle takaisin koska aihe ei miellyttänyt talon emäntään. Gallen-Kallela nousi maailmanmaineeseen maalattuaan saman aiheen Suomen Paviljongin kattofreskoihin Pariisin maailmannäyttelyssä 1900. Ja nyt tämä yli 100 vuotta vanha taidekuva koristaa useammankin Tatuoidut taideteokset -näyttelyyn osallistuneen ihoa. Aika huikeaa itse asiassa!
Pinja Hintikka, tatuointi: Taneli Jarva 2002...
Ehkä Gallen-Kallelan tai muiden taidemaalareiden töiden ikuistaminen ihoon kertoo siitä, että juuri näillä taidekuvilla on tärkeä ja syvällisempi merkitys tai arvo niitä kantavalle. Tai ehkä meidän suomalaisten juuret ovat todella kiinni siellä kalevalaisessa perimässä vaikka emme sitä aina edes kehtaa tunnustaakaan. Me suomalaiset olemme vaan vähän sellaisia!
Muistan kouluajoilta kun piti äidinkielentunneilla lukea kansalliseepostamme Kalevalaa ja toisinaan se tuntui ehkä vähän pakkopullalta. "Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi lähteäni laulamahan, saa'aní sanelemahan, sukuvirttä suoltamahan, lajivirttä laulamahan." tulee silti monen ulkomuistista vieläkin kysyttäessä Kalevalan alkusanoja. Kyllä Kalevalalla on ollut ja on vieläkin merkitystä. Itse ainakin tuijotan lumoutuneena Kansallismuseon kattofreskoja joka kerta sinne mennessäni ja Gallen-Kallelaa sielläkin on kalevalaisilla aiheilla. Jo lapsena käynti Juséliuksen mausoleumissa Porin hautausmaalla teki suuren vaikutuksen pikkutyttöön. Ehkä siihen vaikutti nuorena kuollut Sigrid Jusélius ja hänen valkoinen sarkofaginsa tuoreilla päivänkakkaroilla mutta myös Gallen-Kallelan seinämaalaukset jätti jäljen pieneen mieleeni.
Akseli Gallen-Kallela, Joukahaisen kosto 1897
Valokuvanäyttely on rakennettu siten, että yhdessä on aina valokuva tatuoidusta taideteoksesta ja henkilökuva myös kuvaa kantavasta ihmisestä. Pinja Hintikan kuvan yhteydessä lukee "Ehkä äitiys, naisellisuus ja naiskuva ja suomalaisuus ovat olleet punaisia lankoja. Kaikki tietyllä tavalla liittyy äitinä olemiseen ja oman lapsen kuolemisen pelkoon." Valokuvan yhteydestä löytyy myös spontaani kommentti lapsen suusta uimahallin pukuhuoneessa hänen nähtyään Pinjan tatuoinnit "Äiti, mä en ikinä halua tollasia." Lapsen silmin tummat Gallen-Kallelat ovat ehkä vähän pelottavia.
Nina Ratavaara, tatuointi: Jenni Liukkonen Bound Tattoo 2014
Akseli Gallen-Kallela, Ad Astra 1894-96/1907
Gallen-Kallelan töistä Ad Astra on yksi suosikkini. Pidän tosin enemmän siitä värikkäästä versiosta, joka oli esillä Tarvaspään näyttelyssä "Elämän koreus - Kalevalan kankahilta Afrikan savanneille" muutamia vuosia sitten. Olen lapsuudessani päässyt käymään nykyään suljetussa Ruoveden Kalelassa ja teos on toimittanut siellä alttaritaulun virkaa Gallen-Kallelan lasten ristiäisissä. Ad Astra tarkoittaa "tähtiin" ja se on yksi Gallen-Kallelan tärkeimpiä symbolistisia teoksia.
Nita Ratavaara on todennut tatuoinnistaan "Tatuointi on päiväkirja ihollani symboloiden eri puolilta elämääni ja muistojani. Joka kerta tuntuu kuin tatuointi olisi ollut piilossa ja se vain tuli tatuoidessa näkyviin ihosta kuin osa minusta."
Joosef Alanen, Ilmatar 1913/16
Joosef Alanen (1885-1920) on ehkä vähemmän tunnettu tamperelainen jugend-tyylisuuntaa edustanut taidemaalari, joka aiheet myös ovat pääasiassa Kalevala-aiheisia. Helena Hiltusen käsivartta koristaa Ilmatar koska "Kuva merkitsee minulle arkkityyppistä naiseutta. Olen kiinnostunut kaikesta muinaissuomalaisuudesta." Jugend-arkkitehtuuri viehättää myös minua paljon ja kaikki ne ornamentit ja koristeet mitä tähän tyylisuuntaan liittyy.
Helena Hiltunen, tatuointi: Satu Virkkunen Carvalho, The Clinic 2012
Tatuoidut taideteokset eivät suinkaan keskity vain kalevalaisiin aiheisiin ja Akseli Gallen-Kallelan töihin. Joukossa on myös muita taiteilijoita mm. Edward Munch, Salvador Dali, Hugo Simberg, von Wright veljekset, Leonardo da Vinci. Tia Talan tatuointiin on yhdistetty Botticellin Venuksen syntymä ja Milon Venus. "Olen taidehistoriafriikki. Taide on suuri intohimoni ja olen itsekin tekijä. Teen keramiikkaa ja naisvartalo on luonteva, tosi veistos, veistoksellinen." kertoo Tian kuvatekstissä.
Hyvin mielenkiintoisia tulkintoja on myös nähtävillä. Tatuoinnit ovat yleistyneet 1990-luvulta lähtien ja taidetatuoinnit tarjoavat erilaisen lähestymistavan oman ihonsa koristamiseen. Varmasti Edward Munchin Huuto iholla herättää keskustelua. Miksi juuri Huuto? Mitä se mahtaa merkitä kantajalleen? Mitä tällä on haluttu viestittää? Minusta taidekuva iholla ainakin viestittää sitä, että näille ihmisille taiteella ja taideteoksilla on tärkeä merkitys. He ovat "menettäneet sielunsa taiteelle" tai "fanittavat jotain taiteilijaa" tai haluavat erottua valtavirrasta.
Valokuvaaja Harri Larjosto
Tämä tuntemattoman taiteilijan hieman ehkä naivistinen, absurdi ja humoristinenkin tatuointi koristaa Nina Laakon selkää. Minusta hänen perusteensa valita juuri tuo taideteos ihoonsa sopii hyvin yhteen tuon kuvan kanssa. Kuvasta tulee muuten hyvälle tuulelle mutta samalla jotenkin hämmentyy. Tämä kuva on Kuva ihollani -kirjan kansikuvana - hyvä valinta!
Taidekierroksen jälkeen kannattaa ehdottomasti pistäytyä Cafe Zoceriassa. Kahvila toimii Villa Linnuddissa, joka oli Gallen-Kallelan perheen koti ennen kuin ateljeelinna valmistui samaan pihapiiriin. Kahvilaa pitää Koivunotkon pariskunta ja Sakari Koivunotkon elämään Akseli Gallen-Kallela on jättänyt pystyvän jäljen tai useampiakin. Miehen ihoon on tatuoitu jo yli 20 vuotta sitten kalevalaista tarinaa: Väinämöinen, Ad Astra, Kuolema ja kukka. Itse en onnistunut tätä tatuoitua miestä näkemään kahvittelun lomassa.
Tatuoidut taideteokset -näyttely on avoinna 14.1.2018 saakka ja se on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa. Sunnuntaina 8.10. klo 13 Harri Larjosto esittelee näyttelyn. Näkökulmakierroksella sunnuntaina 22.10. on mukana tatuoija Lasse Sjöroos.
Mukavaa ja värikästä lokakuista viikkoa kaikille!
Taideteosten kuvat on lainattu netistä, kaikki tatuointi kuvat on ottanut Harri Larjosto.
Taideteosten kuvat on lainattu netistä, kaikki tatuointi kuvat on ottanut Harri Larjosto.
Näinkin näitä taideteoksia jo televisiossa. Ne ovat hienoja. Taitavia ovat tatuoijat. Ja Kalevala näyttää olevan loppumaton lähde näihin taidetöihin. Tuo on kyllä hyvä kysymys: "Ovatko nämä henkilöt kenties taiteenkeräilijöitä, taidefriikkejä ja muuten vain erikoisuutta tavoittelevia henkilöitä? Ja sitten minä mietin sitäkin, kuinka paljon sattuukaan tällaisen iso tatuoinnin tekeminen? Eikä se ole myöskään halpa. Se tuossa taiteessa on hienoa, ne kulkevat aina mukana.
VastaaPoistaTaas niin hieno postaus! Hyvää lokakuuta, Marjo!
Kiitos Tuula ja kiva, että pidit postausta. Nämä ovat hienoja ja kiinnostaisi mennä kuuntelemaan tuota Näkökulmakierrosta, jossa mukana on tatuioitsija miten hän kokee tunnettujen taideteosten siirtämisen ihoon? Eivät varmasti ole kivuttomia ja euroja kuluu mutta toisaalta jos jotain haluaa sen myös toteuttaa.
PoistaHyvää alkanutta lokakuuta Tuula :)
Tuula: Kyllä ja Kyllä, sattuu ja on kallista. Ja ollaan monet taidefriikkejä. Museon näyttelyn tatuoiduissa on muusikoita ja esittäväntaiteen harrastajia ja ammattilaisia, kuvataiteilijoita ja muuten vaan friikkejä ; ) ja Kysyä saa, tatuoidut ihmiset vastaavat mielellään kysymyksiin jotta ennakkoluuloja kaadetaan.
PoistaKiitos Mindy kommentistasi☺ Ennakkoluulot on minusta tehty juuri kaadettavaksi. Avointa keskustelua ei ole koskaan liikaa.
PoistaIhan mielettömän hienoja tatuointeja!!! Itse en niitä kyllä omalle iholle haluaisi, mutta kyllä näitä voisi ihailla jonkun toisen iholla. Jännää ja mielenkiintoista, kiitos kun jaoit tämän. Mukavaa uutta viikkoa :).
VastaaPoistaItselläni ei ole yhtään tatuontia mutta jokainen voi tehdä omalle keholleen/iholleen juuri sitä mitä haluaa ja kokee omakseen. Upeita kuvia olivat ja mielenkiintoisinta oli myös nähdä henkilöiden kuva ja lukea heidän mielipiteitään liittyen juuri valittuun kuvaan/taideteokseen. Mukavaa viikkoa myös sinulle Sari :)
PoistaHurjan hieno ja mielenkiintoinen postaus! Ja iso kiitos vinkistä, tämä näyttely täytyy päästä näkemään.
VastaaPoistaKiitos Pirkko :) Tule ihmeessä piipahtamaan meillä Espoossa. Näyttely on siis avoinna ensi vuoden tammikuun 14.päivään saakka. Jos vaikka ehdittäisin nähdä kun en asu kovin kaukana Tarvaspäästä. Mukavaa alkanutta viikkoa!
PoistaTodella upeita tatuointeja. Ymmärrän täysin, miksi joku haluaa iholleen kuuluisan teoksen. Minulla itsellänikin on muutama tatuointi, mutta ei mitään näin hienoa kun nämä!
VastaaPoistaOlen joskus miettinyt Minnien tassunjälkeä tatuointina alaselkääni mutta en sitten hankkinutkaan. Mukavaa tiistaita Outi :)
PoistaMielenkiitoinen postaus ja kiitos näyttelyvinkistä. Tämä herätti mielenkiintoni, joten tämä on päästävä näkemään.
VastaaPoistaKiitos Hertta-Viola kommentistasi :) Mene ehdottomasti katsomaan koska hyvin mielenkiintoinen ja puhutteleva. Mukavaa viikkoa!
PoistaMielenkiintoinen näyttely. Itselläni on kolme pientä tatskaa, joista jokaisella on erityinen merkitys. Eivät ole mitään taidetta mutta tärkeitä minulle. Kiinnostaisi nähdä kyllä nämä livenä. Salla
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Salla :) Jokainen tatuointi on kantajalleen tärkeä. Ei minusta niiden merkitystä tarvitse edes kertoa ellei itse niin halua. Mukavaa loppuviikkoa!
PoistaOlipa kaunis ja mielenkiintoinen postaus. En ihmettele yhtään, että Gallen-Kallellaa rakastetaan.
VastaaPoistaKiitos Marja kommentista. Gallen-Kallela on aina kolahtanut minuun.
PoistaEn ollutkaan kuullut ko. näyttelystä. Hienoja tatuointeja ja sellaisia vähän "erilaisia" ei niitä perinteisiä ruusuja ja lasten nimiä.
VastaaPoistaKiitos Mini kommentistasi :) Ei ollut joo perinteisiä tatskoja vaan taidetta ja parhaassa muodossa kun mukana Akseli G-K!
PoistaMielettömän mielenkiintoinen postaus. Itsekkin olen todella kiinnostunut tatuointitaiteesta, sekä taiteesta ylipäätänsä. Löytyyhän niitä jokunen omaltakin iholta. Ja voisin hyvinkin kuvitella ikuistavani iholleni jonkun taideteoksen. Kallen-Gallelaa en välttämättä, mutta esimerkiksi tuo Venuksen syntymä voisi olla minua varten.
VastaaPoistaKiitos Jenni :) Jos sinulla vain on aikaa piipahda katsomassa tätä kun pidät taiteesta. Tatuointitaide on minusta yksi taiteenlaji ei ehkä ihan se perinteisin mutta taitavat tekijät ovat kyllä melko mestareita.
PoistaVenuksen syntymä on NIIN kaunis ja kaunis myös tuossa kantajansa kyljessä/jalassa.
Mielenkiintoinen postaus! Itse tatuoituna rakastan katsella kuvia tatuoinneista ja tatuoinnit yhdistettynä taiteeeseen on kyllä <3
VastaaPoistahttps://heidi-karoliina-a.blogspot.fi/
Kiitos Heidi kommentistasi☺ hyvin kiteytetty. Taide ja tatuoinnit sopivat yhteen. Mukavaa viikonloppua!
Poista