heinäkuuta 14, 2015

Unelmien askeleita Milavidassa ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Todellinen kenkäfriikki ottaa suunnaksi Näsilinnan Tampereella sukeltaakseen hetkeksi aivan mielettömään kenkätaivaaseen. Kesäkuussa avatussa Milavidan uudessa museossa on italialaisen 1900-luvun johtavan kenkäsuunnittelijan Salvatore Ferragamon kenkiä esillä ensimmäistä kertaa Suomessa. Eikä mitä tahansa kenkiä vaan aivan huikean upeita taidonnäytteitä! Näyttely on nimetty osuvasti Unelmien askeleet – Salvatore Ferragamo 1898–1960 ja vitriineissä lepäävillä kengillä on kyllä varmasti otettu taivaallisen unelmallisia askeleita. 

Salvatore Ferragamo alkoi tehdä naisille mittatilauskenkiä Italiassa vuonna 1912 olleessaan vain 13-vuotias. Muutamia vuosia myöhemmin 16-vuotias Salvatore muutti veljensä luokse Yhdysvaltoihin asettuen asumaan ensin Bostoniin, josta hän siirtyi myöhemmin Santa Barbaraan Kaliforniaan. Käsittämättömän lahjakas nuorimies onnistui saamaan kengilleen julkisuutta ja nopean filmiteollisuuden kasvun myötä myös Hollywoodin filmitähdet kiinnostuivat hänen tuotannostaan. Loppu onkin sitten historiaa...

Milavidan näyttelyyn on koottu Salvatore Ferragamon uran tärkeimpiä malleja. Unelmien askeleet - näyttely esittelee todella erikoisista materiaaleista valmistettuja ihanuuksia sekä kuuluisille elokuvatähdille suunniteltuja upeita muotiluomuksia. Näyttelyyn on valittu 35 tärkeintä mallia. 

Olkaa hyvät ladies tässä teille kooste näyttelyn helmistä. "Suunnittelussa ei ole rajaa kauneudelle, ei kylläisyyspistettä, ei loppua materiaaleille, joita kengäntekijä voi käyttää luomustensa koristeluun niin että jokaisella naisella voi olla kengät kuin prinsessalla, ja prinsessalla kuin keijukaiskuningatterella."

Virkattu päällinen ja letitetty nilkkaremmi raffia palmua.
Korko neljästä yhteen ommellusta pullonkorkista. 

Salvatore Ferragamo rakasti materiaali kokeiluja ja kun pula-aikana sekä toisen maailmansodan vuosina materiaaleja oli rajallisesti saatavana hän käytti kenkiinsä kekseliäästi vaikka klassista firenzeläistä pitsiä, paperia, tuohta, raffia palmua, hamppua, kalannahkaa tai sellofaania. Epätavalliset ja arkisetkin materiaalit korvasivat nahan ja niillä saatiin aikaan ihan käsittämättömiä luomuksia.  



Bloggaajanne pyöri vitriinien keskellä ihan liekeissä ja vain ihaili!

Päällinen Tavarnelle-pitsiä, monivärinen kukkakoristelu.

Salvatore Ferragamo piti voimakkaista ja rohkeista väreistä, joita hän käytti kengissään yhdistellen myös eri värejä yhteen. Ferragamon kengät poikkesivat täysin ajalle tavanomaisista valkoisista, ruskeista ja mustista naisten kengistä. Ferragamon kengissä on tyypillistä jännät tilkkutäkkimäiset ja geometriset muodot sekä väri-ilottelu. Välimeren sävyt ja myös Amerikan vuosina saatu kosketus meksikolaiseen kulttuuriin näkyvät selkeästi Salvatoren omintakeisissa väreissä ja niiden yhdistelmissä.

Päällinen kalannahkaa, kahdesta kappaleesta punaisessa kengässä.
Päällinen ja korko täplämerikissan nahkaa, kiilakorko useista korkkikerroksista.

Päällinen kudottu eriväriseksi värjätystä filippiiniläisestä heinästä. (sandaali edessä oikealla).

Vuonna 1927 Salvatore Ferragoma palasi takaisin Italiaan ja Firenzeen, joka oli tunnettu taitavista käsityöläisistään. Kenkien valmistaminen jatkui edelleen käsityönä, vaikka firenzeläisessä kenkäverstaassa otettiinkin käyttöön tuotantolinja. Kenkiä vietiin edelleen Yhdysvaltoihinkin vaikka tuotannossa alettiin myös valloittamaan omia, italialaisia kotimarkkinoita


Edessä Arabesca-sandaali 1944-1945. Päällinen mokkaa ja vuohikasta, itämaisesti nouseva kärki. F:n muotoinen puinen mokalla päällystetty kiilakorko. Taustalla oleva huikean korkea platformilla varustettu kiilasandaali on vuodelta 1940. Ferragamon patentoi 1937 tekniikan valmistaa korokepohjia ja korkeita korkoja yhteen liitelyistä korkkikappaleista, jotka päällystettiin mokalla. Em. tekniikalla kenkien korkoja ja korokepohjia voitiin kasvattaa huikeisiin mittoihin.


"Olen jakanut luokseni tulevat naiset kolmeen ryhmään: Tuhkimot, Venukset ja Aristokraatit. Tuhkimon jalankoko on pienempi kuin kuusi (37), Venus on kokoa 6 ja Aristokraatti kokoa seitsemän (38,5) tai suurempi." Ihanaa kuin sirolla 40-41 jalallani olisi kuulunut Aristokraatteihin :)
Kaikki bloggauksessa lainausmerkeissä olevat tekstit ovat suoria lainauksia Milavidan näyttelyteksteistä ja pohjautuvat Salvatore Ferragamon omiin ajatuksiin.


Salvatore Ferragoma tutki naisen jalan anatomiaan ja paineen kohdistumista jalkaterään kun kengänkorkoa pyritään kasvattamaan todella korkeaksi. Platform oli ratkaisu vähentää paineen tunnetta jalkaterässä ja samalla lisättiin myös kengän korkeutta asettamatta jalkaa täysin epäinhimilliseen ja kivuliaaseen asentoon.




Ylelliset kiilakorkokengät on valmistettu vuonna 1938 Cooch Beharin maharanille. Sametilla päällystyihin korokepohjiin on lisätty messinkiä ja tekojalokiviä. Moniväriset korokepohjat kengät puolestaan on tehty näyttelijätär Judy Garlandille. Koska Judy Garland oli 152cm pitkä näillä Ferragamon kengillä on saisin runsaasti pituutta lisää.



"Näkymättömät" Invisible -sandaalit voittivat vuonna 1947 Neiman Marcus (kenkien Orcar) -palkinnon ja ne on myös patentoitu. Sandaalien nylon-siima on pujotettu katkeamattomasti kokko jalanterän ympärille siten, että siitä muodostuu itse sandaali. Nerokas keksintö ja nämä sandaalit näyttävät todella näkymättömiltä jalassa. 

Salvatore Ferragamo oli urallaan todella tuottelias suunnitellen yli 20.000 erilaita jalkinetta ja hankkien 350 kengälleen patentin. Huh huh....melkoinen määrä patentteja!




Salvatore Ferragamon ura ja yrityksen menestys on loistava esimerkki muodin ja elokuvateollisuuden läheisistä suhteista. Ferragamon kenkiä käyttivät mm. Mary Pickford, Greta Garbo, Sophie Loren, Katrine Hepburn, Ava Gardner, Lauren Bacall. Vaikka Salvatore Ferragamo on kuollut 1960 on Ferragamon yrityksellä säilynyt läheiset suhteet elokuvateollisuuteen edelleen. Nykyajan filmitähdetkin käyttävät Ferragamon tuotteita ja tuotemerkki on ollut mukana isoissa elokuvatuotannoissa kuten Madonnan tähdittämässä Evitassa ja leffassa Australia, jossa pääosassa oli Nicole Kidman.



Kalleimmat Ferragamon kengät muuten valmistettiin 1956 ja näiden sandaalien päällinen on aito 18 karaatin kultaa. Kengät toteutettiin yhteistyössä Firenzen Ponte Vecchion taitavien kultaseppien kanssa ja kengät on toimitettu australialaisen öljypohatan vaimolle. Miltähän on mahtanut sujauttaa jalkansa aitoihin kultakenkiin kuin prinsessat saduissa...


Marilyn Monroen tuli Ferragamon vakituinen asiakas 1954. Marilynille patentoitiin erityinen 11cm korkea piikkikorko, joka oli puoliksi puuta ja puoliksi terästä. Kuvassa Marilyn poseeraa Ferragamon kengissä 1962. Aika huikea tuo korko kyllä on!


 
Ihana näyttelyssä, jossa olisin voinut viettää aikaa pidempään. Uskomatonta kädentaitoa ja nerokkaita kenkämalleja. Ensi kerralla kun menen Firenzeen minun on ehdottomasti päästävä Palazzo Spini Feronin palatsiin, jossa toimii Ferragamon museo.

Näyttely on avoinna 12.6.2015 - 10.1.2016 joten kaikki kenkiin hurahtaneet ehtivät vielä hyvin Milavidaan kuolaamaan näitä ihanuuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti