heinäkuuta 09, 2015

Avaruusasumista 60-luvun tyyliin

Kävin viime vuoden loppupuolella Espoon modernin taiteen museo Emmassa ja postasinkin tänne blogiin kuvan keltaisesta avaruusalusta muistuttavasta esineestä museon pihamaalta. Osan sateisesta kesälomapäivästä voi hyvin viettää myös sisätiloissa ja lunastaa lupauksensa käydä tuossa ufomaisessa talossa tutkimassa sitä vähän tarkemmin. 

Museossa näytti olevan tiistaina melko paljon lapsiperheitä viettämässä aikaa kun uimarannoille tai huvipuistoihin ei kannata mennä kuin mukavalla poutasäällä. Sadekelit varmaan koettelevat lapsiperheiden hermoja näin kesällä... Emman yhteydessä on muuten paljon lapsille sopivia juttuja kuten Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä ja Suomen Kellomuseo, jotka saattavat pelastaa sadepäivän :)

WeeGee talon takapihalla todellakin seisoo tieteiskirjallisuudesta tai scifileffoista tutulta näyttävä ufomainen talo jalustan päällä. Talon väri on huomiota herättävän keltainen joten se oikein loisti väripilkkuna harmaassa sadesäässä. Ufon punaiset alaslasketut portaat näyttivät kuin suurelta avonaiselta suulta, joka kutsui astumaan sisälle taloon.

Talon nimi on Futuro ja se on alun perin suunniteltu hiihtomajaksi vaikeakulkuiseen maastoon tilaustyönä. Futuron isä oli arkkitehti Matti Suuronen, jonka piirustusten mukaan tämä lujitemuovista rakennettu talo valmistui vuonna 1968. Emman takapihalle Futuro nro001 laskeutui vuonna 2012 kun se siirrettiin Hirvensalmelta taidemuseolle ja aloitettiin mittava kunnostaminen. Ufomainen asumus kun oli ollut säiden armoilla pitkään ja vaati todella perusteellisen konservoinnin. Alun perin tämän yksilön oli omistanut viihdetaiteilija Matti Kuusla.


Pakko paljastaa nyt sellainen vaiettu salaisuus, että jossain elämänvaiheessani - teininä - olen lukenut melko paljon scifi-kirjallisuutta. Apua, lukevatko nuoret tytöt scifiä - no ainakin minä luin :) Kahlasin läpi mm. Isaac Asimovin Säätiöt, Ray Bradburyn kirjaa Kuvitettu mies luin läpi koko yön ja menin kouluun ihan silmät ristissä aamulla ja Aldous Huxley Uljas uusi maailma taisi olla äidinkielentunneilla ihan pakollistakin luettavaa. Futuroon sisään kivutessani minulle tuli yhtäkkiä mieleen kohtaus jostain Asimovin kirjasta, josta päähenkilö mennessään läpi avaruuden mustanaukon taisteli eilistä ja huomista minäänsä vastaan jossain aikajatkumossa. Hassu muisto! Hymyilytti...



Futuro sisältää kaiken tarpeellisen. Ufomainen tilaan mahtuu wc-pesuhuonetila ja keittiö, kuusi tuolia, jotka voi laskea vuoteiksi tarvittaessa, takka-grilli-pöytätaso yhdistelmä sekä kahden hengen makuusoppi. Lattiapinta-alaa täällä on vain 25 neliötä joten aika nerokkaasti tilaan on saatu mahtumaan tarpeellinen asumista tai vaikka sitä hiihtomajaa ajatellen.


Futuro talo sai huomattavan suuren kansainvälisen huomion kun se lanseerattiin 60-luvun loppupuolella. Suomalainen Polykem Oy alkoi valmistaa tätä erikoista lasikuituvahvisteista polyesterimuovi rakennelmaa. Futoro on ollut mahdollista purkaa ja kasata muutamassa päivässä ja kokonaista taloa on voinut myös siirtää helikopterin avulla. Maailmalla taloja on siirretty helikopterilla mutta Suomessa ei ole niin järeää kopteria, että Futuroa voitaisiin kuljetella.

Tehtaan toiminnan aikana 1968-1978 Suomessa tehtiin 20 Futuroa, joista 12 toimitettiin suoraan tilaajille ympäri maailmaa. Futuron lisenssioikeudet myytiin peräti 25 eri maahan mutta loppujen lopuksi talon valmistus aloitettiin vain kymmenessä maassa. Kaiken kaikkiaan Futuroja ehdittiin valmistaa maailmanlaajuisesti vajaa 100 kappaletta sen historian aikana.

Futuro sai 60-luvulla huomattavasti huomioita kansainvälisessä lehdissä ja mm. Playboy lehdessä siitä oli iso artikkeli. Juri Gagarin oli kiertänyt jo maapallon ympäri ja Apollo-avaruusalusten lentoja valmisteltiin pidemmille matkoille. Ihmisiä kiehtoi kaikki avaruuteen liittyvä ja ajan hengen mukaisesti kaikki oli kovin muovista ja värikästä. Kuussa ei oltu vielä käyty mutta sekin oli ihan käsillä. Futuron avaruusmaisuus istui äärimmäisen hyvin ajan ilmapiiriin ja muotiin.


Kuvat lainattu netistä.

Futuro talojen valmistamisen ongelmaksi muodostui vuonna 1973 alkanut energiakriisi, joka kolminkertaisti muovin hinnan. Futuro talo oli myös ehkä liian erikoinen tuote massamarkkinoille ja turhan kallis rakentaa ja nyt vielä öljynhinnan nousu kohotti talon hintaa. Suuresta kiinnostuksesta huolimatta Futuro ei koskaan valitettavasti lunastanut sille asetettuja kaupallisia odotuksia.


Vuonna 2003 ilmestyneessä kirjassa Futuro: tomorrow's house from yesterday/Tulevaisuuden talo menneisyydestä (toim. Marko Home & Mika Taanila) oli huikeita kuvia ympäri maailmaa olevista Futuroista. Taloja on löytyy Uudesta-Seelannista, Australiasta, Yhdysvalloista, Etelä-Afrikassa ja Japanissa. Selaisin Emmassa myytävänä olevaa kirjaa ja siellä on mm. kuva pankkikonttorista Futurossa Australiassa. Kirjan ilmestymisen aikaan toimittajat Home ja Taanila tekivät myös pari dokumenttielokuvaa Futurosta. Kirjaa myydään Emman yhteydessä olevassa kaupassa ja pakettiin näytti kuuluvan myös dvd. Jäi vähän kaivelemaan etten ostanut sitä....

Kuva on lainattu netistä.

Ennen lähtöämme tästä erikoisesta Futuro talosta kävimme vielä keskustelua onko Futuro-talo nähty missään elokuvissa? Futuro-talon oppaan mieleen yhtään sellaista leffaa ei tullut vaikka useimmat meistä kävijöistä olimme sitä mieltä, että jossain Uuno Turhapuro elokuvassa tämä ellipsin muotoinen talo on esiintynyt. Ei kuulemma ollut! Aika huikea elämys tämä silti oli :)

Oman aikansa lapsi ja nyt ihan retro ja huikeita vielä toteutumattomia unelmia avaruusasumisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Template designed by Rainy Day