kesäkuuta 17, 2015

Tarujen kansat

Huomenna torstaina 18.kesäkuuta avataan Ateneumissa huikea Tarujen kansat näyttely suurelle yleisölle. Pääsin tänään jo ennakkoon tutustumaan kertomusten ja myyttien pohjalta syntyneisiin upeisiin taideteoksiin. Näyttelykutsussa oli maininta "Kaikki satujen prinsessat, peikot ja ritarit ovat tervetulleita mukaan. Voit pukeutua teeman mukaisesti." Ateneumin saleissa näkyikin suloisia tyttöjä prinsessamekoissa ja pienet tiarat hiuksilla keikkuen, pojilla puolestaan oli miekkoja ja kilpiä kuten kunnon ritareilla pitääkin olla. Taisi siellä muutama peikkokin olla ainakin museon henkilökunnasta joku oli karvaisessa peikkopuvussa. 


Tilaisuuden avasi juhlavasti presidentti Tarja Halonen. Täytyy sanoa, että entinen presidenttimme puhui todella asiantuntevasti ja hyvin taiteesta. Hyvä Tarja! Norjan Nasjonalmuseetin ja Ateneumin yhteisnäyttely oli esillä Norjassa 30.1. - 16.5. ja siirtyi nyt vuorostaan Helsinkiin ja Ateneumiin esittelemään taidetta teemalla "Kansa, myytit ja tarinat Norjan ja Suomen taiteessa". Näyttely viipyy Kaivokadun tiloissa 18.6. - 27.9. Hyvä näyttelyajankohta kun kesällä pääkaupunkimme on pullollaan turisteja eri puolilta maailmaa.




Uskalsin ottaa yhden räpsäisyn Ateneumin pääsalin upean värisestä työstä. Mitkä värit ja hauskat muodot sekä symbolit itse työssä. Teosten maailmat olivat tarujen valtakuntia, uljaita korpimaisemia ja kuvia kansanuskomusten olioista. Taulusta saattoivat katsoa Näkin pelottavat silmät keskeltä vesimaisemaan ja taulu näytti minusta kiehtovalta mutta samalla vähän vaaralliselta.


Kuva on lainattu Nasjonalmuseetin nettisivuilta.

Koska näyttelyssä oli valokuvaaminen kielletty hain tähän pari kuvaa netistä, jotka kiehtoivat bloggarianne. Norjalaisen Gerghard Munthen Snorren Kuningassatujen kuvitukset ovat uskomattoman kauniita. Pakko taas tunnustaa, että yhden ylläolevan kuvan uskalsin räpsäistä ilman salamaa totta kai. 

Theodor Kittelsenin Vuorenpeikko on oikeasti vähän pelottava kun taas hänen kutsukortissa ollut Valkoinen karhukuningas Valemon on äärimmäisen kaunis. Karhu näyttää taulussa ihan hempeän pehmeältä tyttö selässään. 

Kuva lainattu netistä.

Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli on vaikuttava teos ja näyttelyn helmiä mutta halusin valita tähän Simbergin Halla taulun. Tässä on jotain samaa kuin Edvard Munchin töissä. 

Kuva lainattu netistä.

Akseli Gallen-Kallelan töistä haluan blogiin Järvimaiseman maagisen taulun. Gallen-Kallelan tauluista monet puhuttelivat mutta erityisesti tämä kaunista, tarunomainen maisema. 

Kuva lainattu netistä.

Yksi Ateneumin saleista on varattu pienempiä näyttelyvieraita silmällä pitäen. Huoneessa voi piirtää piirutusnurkkauksesssa oman seikkailunsa tai leikkiä kotia astioilla ja tarjoilla ruokaa. Tila on sisustettu taidenäyttelyn taulujen mystisellä maailmalla.




Mielenkiintoinen, salaperäinen ja kaunis näyttely, johon kannattaa ehdottomasti mennä lasten kanssa ja viettää siellä aikaa yhdessä. Vaikka sadepäivänä tai museossa on hyvä olla suojassa polttavalta auringolta.

4 kommenttia:

  1. Tota tyttöä ei vois vähempää kiinnostaa Tarjan puheet :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyttö istui ihan kiltisti aluksi mutta Tarja puhui sekä suomeksi että ruotsiksi niin voihan pitkä puhe pientä prinsessaa vähän väsyttää :) Hyvä puhe ehdottomasti Tarjalta!

      Poista
  2. Hieno kirjoitus ja hyvin valitut teokset! Oli kiehtova näyttely ja mikäs sen parempaa kun pääsee ystävän kanssa analysoimaan taidetta, taiteilijoita, näyttelyripustusta ja tälläkertaa myös tosi antoisaa avajaispuhetta Tarja Haloselta! Vaikuttavimpia teoksia tosiaan ne ison salin suuret norjalaiset työt ja kuvakudokset. Seuraavaa näyttelykertaa odotellen... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Alli ja kiitos vielä seurasta :) Unohdin ihan mainita täällä kuvakudokset, joiden massiivinen koko ja aiheet olivat todella kiehtovia. Seuraavaa näyttelykertaa odotellen... :)

      Poista

Template designed by Rainy Day