huhtikuuta 29, 2015

Matomotelli, moumou ja muuta mukavaa

Viime lauantaina järjestettiin jo kahdeksatta kertaa Kaapelilla Kierrätystehdas. Me siirryimme sinne Etanaellin kanssa suoraan Indiedays bloggers tapahtuman jälkeen joten pahin aamuryysis taisi olla jo ohi. Toki käytävillä ihmisiä mutta Merikaapelihalli on ihanteellinen paikka järjestää tapahtumia kun siellä on todella kuutioita eikä tila tunnu koskaan liian ahtaalta. Viime keväänä vierailijoita oli kahden päivän aikana yli 11000 ja näytteilleasettajiakin 70. Tapahtuman tarkoituksena on tarjota saman katon alta mahdollisimman kattavasti tietoa, vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia liittyen ekologiseen ja vastuulliseen kuluttamiseen.

Poimin tähän lyhyesti minua kiinnostavia juttuja Kierrätystehtaan annista.  

KongaRoon uniikit takit valmistetaan 60-70 lukujen kierrätyskangaista asiakastilausten mukaan. Käykää kurkkimassa yrityksen Pinterest sivuilta miten hauskoja ja värikkäitä nämä tuotteet ovat. Materiaalit tämä kahden lapsen mäntyharjulainen ompelija äiti haalii kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista, lähetystoreilta sekä kellarien että ullakkojen kätköistä. Kaikki materiaalit pestään hajusteettomalla pesuaineella ennen ompelua.


Kipriikan osastolla oli puolestaan tuiki tarpeellisia kestohedelmäpusseja. Ostan itse todella paljon isompia hedelmiä ilman pusseja kokonaan. Mm. banaaniterttuun kiinnitän vain suoraan hintalapun samoin kuin granaattiomenaan. Olen jo vuosia myös yrittänyt selvitä vain yhdellä hedelmäpussilla eli kaikki hedelmät kyllä punnitaan erikseen, pakataan yhteen pussiin ja tarrat sitten vain pussin päälle. Tällainen olisi kyllä kätevä! Kipriikka valmistaa kierrätysmateriaalista tuotteitaan ja kankaita kuvioidaan käsin painamalla.


Kierrätyskeskuksen Plan B "always in trashion" -osastolla mm. tämä ihanan värikkäästi verhoiltu nojatuoli. Tuotteet ovat uniikkeja uusiotuotteita eli toista samanlaista ei kävele vastaan. Plan B -tuotteet valmistetaan siis kiertoon tulleista materiaaleista. Tuotteita myydään keskitetysti Nihtisillan tavaratalossa, Suomenojan kaupassa sekä Itäkeskuksen kaupassa. Nyt on poikettava kyllä tuossa Nihtisillan myymälässä katsastamassa laajemmin tarjontaa.





Kierrätystehtaalla oli myös ilmaistori "tuo ja vie" periaatteella. Vaatteita, leluja, huonekaluja, asusteita, jalkineita ja yksi huonetila varattu kulttuurille: kirjoja, levyjä, elokuvia, lehtiä, pelejä. Aika tyhjää oli jo siinä vaiheessa kun me kävimme eli parhaat olivat jo päätyneet jonkun onnellisen kotiin.



Pure Waste sain vuoden 2014 Suomalainen muotiteko -palkinnon. Pure Wasten liiketoimintamalli on melko mullistava. Kankaat valmistetaan 100% kierrätysmateriaalista: tekstiiliteollisuuden puuvilla-, lanka- ja leikkuujätteestä. Kierrätetty kuitu kehrätään langaksi ja jalostetaan edelleen neuloksiksi, kankaiksi, asusteiksi ja vaatteiksi. Yritys pystyy palvelemaan niin teollisuutta kuin kuluttajiakin pitkin koko arvoketjuaan. Yritys pyrkii tuotteillaan myös valistamaan kuluttajia ostopäätösten vaikutuksista. Ihan superupea juttu!





Merikaapelihallin parvi oli varattu erilaisille työpajoille. Trikoo- ja lakanakudepajalla askarreltiin hauskoja koruja tai leikkikaluja koirille/kissoille. Lasipalatsin Kaupunkiverstaalla oli täällä myös työpaja, jossa oli mahdollista tehdä tarroja ja painatuksia vinyylileikkurin avulla. 

Aurinkolaturipajalla valmistettiin aurinkopaneelilla varustettua laturia kännykkään varten vaikka mökkireissuja varten. Pajan yhteydessä oli hauskoja härveleitä, joilla voi pomppimalla liikuttaa pienoisrautatietä tai polkemalla saada kännykkäänsä lisää virtaa. Kuhinaa, liikettä ja tekemisen iloa!





Nyt en kuollaksenikaan muista näiden kivojen hevosten ja porojen valmistajaa. Jos joku tunnistaa kenen tekosia ovat kertokaahan minullekin! Aivan hurmaavia - varsinkin tuo violetti :)
KIITOS Etanaellille vinkkauksesta eli nämä ovat Rouva Rusakon tuotoksia!


Tamperelaisen moumou DESIGNin hurmaavia VINTAGE POSTCARD meikkipusseja ja kukkaroita, joiden kuva-aiheina nostalgisia postikorttikuvia noin sadan vuoden. Toinen mallisto on nimeltään LOST IN TAMPERE ja siinä puolestaan hauskoja maisemakuvia Mansesta.



Johanna K. Desing osasto sai minut ja monen muunkin hymyilemään. Ihania nimiä tuotteilla ja hulvattomia pikkutarinoita. "Olen Pötkö-Pantteri. Kun kasvan isoksi, muutun raidalliseksi ja aloitan lauluopinnot. Aamuisin ja iltaisin tarvitsen juttuseuraa ja makoilen mielelläni kainalossa. En pidä talutushihnoista. Jos lyhyt kiharani likastuu, pese minut käsin ja kuivaa makuultaan, kiitos." Pehmolelut valmistetaan neuleiden leikkuujätteistä - upea idea! Tarinalappusten leikkaaminen hoidetaan kehitysvammaisten päivä- ja työtoimintakeskuksessa ja pahvi saadaan käytetyistä pahvilaatikoista. Johanna K. Design toimii Taivassalossa.



Ennen kotiinlähtöä huomasin vielä Kierrätyskeskuksen osastolla valtavan matkalaukun täynnä näppäimiä. Aloitin visioimaan mitä kaikkea näistäkin voisi tehdä.... Toisen romu voi olla toisen aarre...

4 kommenttia:

  1. Bongasit sitten Etanaellin sieltä parvekkeelta ;) En voi olla hämmästelemättä, miten taitavia ja idearikkaita käsityöläisiä tämä maa on pullollaan. Ne kankaiset hepat on ommellut Rouva Rusakko eli Marjatta Lahtinen http://rusakko.wix.com/rouvarusakko. Itse kävin ostamassa tulevia ompeluprojekteja varten Kierrätyskeskusken osastolta mm. farkkujen taskuja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odotinkin löydätkö itseäsi siitä kuvasta :) tämä oli sulle testi :D
      Kiitos kun kerroit Rouva Rusakosta - liitän tekstiin tämän linkin myös.
      Kyllä meillä osaajia riittää - tämä tapahtuma todisti sen taas.

      Poista
  2. Harmi, kun tapahtuma jäi väliin. Vaikutti hyvien kuviesi ja kirjoituksesi perusteella oikein mielenkiintoiselta. Ja jälleen kerran huomasi, että taitavia käsityöläisiä on paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tapahtuma oli mielenkiintoinen. Siellähän oli paljon muutakin kuten fillareiden huoltopiste kesää varten ja älyttömän paljon tietoa kierrättämisestä ja vastuullisesta kuluttamisesta tarjolla.

      Kyllä suomalaisia, taitavia käsityöläisiä onneksi vielä löytyy :)

      Poista