tammikuuta 30, 2014

恭禧發財 - Gong Xi Fa Chin - Gong Hey Fat Choy

Tänä iltana tasan kello kuusi vaihtui käärmeen vuosi hevosen vuodeksi. Jos ollaan ihan tarkkoja niin vesikäärmeen vuosi vaihtui puuhevosen vuoteen sillä kiinalaisessa kalenterissa vuodet nimetään paitsi eläinten myös elementtien mukaan. Kiinalaisen kuukalenterin mukainen uusivuosi on siis vasta 31. tammikuuta 2014 eikä kuukausi sitten kun me vietimme uutta vuotta.

Kiinalaisessa kalenterissa silloin ei kuitenkaan ala vuosi 2014 kuten meidän kalentereihin on merkitty. Itse asiassa perinteisesti kiinalaiset eivät ole käyttäneet vuosista juoksevaa numerointia lainkaan. Vaihtoehtoisten laskutapojen mukaan gregoriaanisen kalenterin vuonna 2014 alkava kiinalainen vuosi on joko 4712, 4711 tai 4651.

Kuulostaako kiinalaiselta - no sitä se onkin :)

Kiinalaista uutta vuotta taidettiin viettää nyt kahdeksatta kertaa Suomessa tällaisen tapahtuman muodossa. Kun juhlinta on osunut viikonlopulle olen käynyt seuraamassa Kolmen Sepän Aukiolta lähtevää kulkuetta mutta tänä vuotta kulkue jäi väliin ja ehdin käydä vain pikaisesti Lasipalatsin aukiolla piipahtamassa. Tämän vuoden juhlintaa haittasi vähän paukkuva pakkanen ja viimainen tuuli mutta ihmisiä oli iltapäivällä kyllä ihan kiitettävästi liikekannalla vaikka melkein kymmentä pakkasastetta näyttikin mittari Kampissa. Osa taisi olla työmatkalaisia mutta selkeästi tapahtumassa näkyi lapsiperheitä ja kiinalaisia ihmisiä iloitsemassa vuoden vaihtumisesta.





Ehdin nähdä vain pienen vilahduksen uuden vuoden kulkueen lohikäärmeistä ennenkuin ne poistuivat sisätiloihin lämmittelemään. Harmi! Löysin kuitenkin ihan sattumalta yhdestä kojusta ohimennessäni keltaisen lohikäärmeen, jonka kanssa ihmiset saivat kuvauttaa itsensä :)



Lasinpalatsin aukio oli täynnä kojuja, joista sai mm. ostaa kiinalaista ruokaa, joka kieltämättä tuoksui todella herkulliselle - ja minähän ole suuri kiinalaisen ruuan ystävä - mutta kylmyys ja kiire pakottivat minut unohtamaan herkuttelun. Maneki nekot, onnenkissat heiluttelivat minulle tassujaan kutsuvasti kun kiirehdin niiden ohi. Nämä varauden, onnen ja liiketoiminnan suojelijakisssat ovat alunperin Japanista mutta Aasian maissa näitä onnea kutsuvia kissoja näkee liikkeiden edessä.

Kiinan punainen on todella kaunis väri! Olen vuosia haaveillut, että minulla olisi kiinan punainen iso kaappi kotona mutta vielä tällä hetkellä se on vain haaveissa. Kodissani on kyllä pienen pieni vihertävä kiinakaappi, jonka ostin Piirongista monta vuotta sitten. Kiinassa punainen on myös hyvän onnen symboli sekä ilon väri ja häämekotkin ovat punaisia.  




Kiinalaisen uuden vuoden juhlinta huipentui ilotulitukseen Töölönlahdella. Mukana ollut pikkuihminen totesi "Ihan hyvä oli vaikka just uutena vuotena näin kyllä PALJON enemmän raketteja!"


恭禧發財 - Gong Xi Fa Chin - Gong Hey Fat Choy







4 kommenttia:

  1. hienoa, että menit juhliin!!!! täällä on KOKO yön raketit paukkuneet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä juhlinta täällä siis selkeästi vaisumpaa :)

      Poista
  2. Joku vuosi sitten olin tapahtumassa, kun kiinalainen uusi vuosi osui viikonloppuun.

    Pari aasialaista bisneskumppania viettää lomaa Kiinassa ja Koreassa (jossa vietetään kuujuhlaa), taitaa ollakin vuoden ainoa pidempi vapaa heillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tähän juhlaan Aasiassa panostetaan ja juhlitaan oikein kunnolla :)

      Poista

Template designed by Rainy Day